Στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, στη Μεσσηνιακή γη, στις ακτές του Ιονίου, βρίσκεται η Πύλος, μια γραφική, αμφιθεατρικά χτισμένη κωμόπολη. Στην αγκαλιά του όρμου του Ναυαρίνου, η Πύλος στέκει αγέρωχη σαν αρχόντισσα έτοιμη να αποκαλύψει στον κάθε επισκέπτη τους θησαυρούς της που χρόνια τώρα κρατάει καλά φυλαγμένους. Οι αμμουδερές παραλίες, οι καταρράκτες, οι απέραντοι ελαιώνες, τα επιβλητικά κάστρα σε συνδυασμό με το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα είναι στοιχεία που συνθέτουν ένα σμιλεμένο τοπίο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Στην Πύλο η ιστορία συναντά την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου και της θάλασσας. Μια υπέροχη πλατεία με επιβλητικά πλατάνια, σοκάκια και πεζόδρομους δίνουν τη δυνατότητα για ξέγνοιαστες στιγμές με βόλτες και περιπάτους. Θαλάσσια σπορ, ορειβασία και βαρκάδες στο γεμάτο χρώματα φυσικό λιμάνι που τόσο περίτεχνα προστατεύεται από την όμορφη Ν. Σφακτηρία, αλλά και για τους λάτρεις της ιστορίας και της παράδοσης, μουσεία, κάστρα και αρχαιολογικές ανακαλύψεις έρχονται να κάνουν την περιπέτεια στην Πύλο, πιο συναρπαστική. Η θέα της θάλασσας και τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος περισσεύουν από παντού.

Τα ανάκτορα και η σπηλιά του ομηρικού Βασιλιά της Πύλου Νέστορα, μαρτυρούν την ακμή της κατά τη νεολιθική εποχή και η σπουδαία ανακάλυψη των μυκηναϊκών πλακών της Γραμμικής Β την κατατάσσουν ως δεύτερο μεγάλο κέντρο του μυκηναϊκού κόσμου. Δεν είναι τυχαία η αναφορά της “Ημαθόεσσας Πύλου” από τους μεγάλους επικούς ποιητές της αρχαίας Ελλάδας, στα έργα τους.

Η μεγάλη ιστορική της αξία ολοκληρώνεται στη σύγχρονη ιστορία με την ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827 που στάθηκε αφορμή για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους από τον τουρκικό ζυγό. Η σημαντικότητα της περιοχής δεν σταματά όμως εκεί καθώς στις μέρες μας, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, στο φρέαρ των Οινουσών, πραγματοποιείται ένα παγκόσμιο επιστημονικό πείραμα υψηλής τεχνολογίας για την ανίχνευση των κοσμικών νετρίνων-σωματιδίων που δίνουν πληροφορίες για το σύμπαν και την απαρχή του κόσμου.

Read More